Duurzame installaties en schil van de woning
In de transitie naar het duurzaam verwarmen van onze woningen wordt de warmtepomp vaak genoemd als oplossing. Deze bewering is juist en daar passen een aantal voorwaarden bij die in het algemeen debat zelden worden genoemd. Een warmtepomp haalt de energie uit de lucht en dat kost energie. Als de schil van de woning niet goed is en de warmte verdwijnt makkelijk uit de woning, dan moet een warmtepomp harder werken dan nodig. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en het elektriciteitsverbruik gaat dus, in een slecht geïsoleerde woning, omhoog. De besparing op energie is dan gering. Het is dus belangrijk om eerst de woning goed te isoleren, voordat een duurzame toepassing zinvol is. Overigens bespaart u met een goed geïsoleerd huis op de energiekosten en kunt zo uw huis in fases verduurzamen.
Lage temperatuurverwarming
Naast een goed geïsoleerd huis is het belangrijk om bij een warmtepompinstallatie, lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming aan te laten leggen. Des te lager de temperatuur in de installatie, des te minder hard de warmtepomp hoeft te werken. Sowieso levert lage temperatuurverwarming een mooie besparing op, ook als uw huis wordt verwarmd door een cv-ketel.
Warmtepomp
Als u uw woning goed geïsoleerd heeft, dan kan een warmtepompsysteem worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende typen warmtepompen die alle voordelen en nadelen hebben. Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek welke warmtepomp het beste bij u past.
Vragen over duurzame energie?
Heeft u vragen over duurzame energie, of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen, neem dan contact met ons op.