Balansventilatie met WTW-unit
Een balansventilatiesysteem heeft in de verschillende ruimtes in de woning een afvoerkanaal om vervuilde lucht af te zuigen en een toevoerkanaal om frisse buitenlucht weer naar binnen blazen. Het systeem is in balans. De ‘warme’ lucht van binnen wordt via de WTW-unit (WarmteTerugWin) naar buiten geblazen en kruist in een kruiswisselaar de ‘koude’ lucht van buiten. Hierdoor wordt de buitenlucht die naar binnen komt voorverwarmd en zo hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken om het binnen warm te houden. Dit energiezuinige ventilatiesysteem moet wel goed onderhouden worden om het binnenklimaat gezond te houden. Eventueel kunnen er sensoren worden geïnstalleerd die de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte in de woning meten. Zodra deze waardes te hoog worden, wordt de ventilatie in werking gesteld, of wordt de afzuigintensiteit verhoogd.
Mechanische ventilatie
Tot begin deze eeuw zijn veel huizen uitgerust met mechanische ventilatie. Een mechanisch ventilatiesyteem bestaat uit een ventilatiebox en afvoerkanalen uit de natte ruimtes en keuken. Via deze kanalen wordt de verontreinigde lucht afgevoerd en via roosters, die zich meestal bij de kozijnen bevinden, wordt er verse lucht het huis in gezogen. Als u een verouderde ventilatie-unit heeft, dan kunt u energie besparen. Vroeger hadden ventilatieboxen namelijk motoren op wisselstroom. Deze motoren verbruiken veel energie ten opzichte van moderne motoren op basis van gelijkstroom. Als u een ventilatiebox op wisselstroom heeft, dan verdient u een nieuwe ventilatie-unit op relatief korte termijn terug.
Vragen over ventilatie?
Heeft u vragen over ventilatie, wilt u uw ventilatiesysteem laten onderhouden of een offerte ontvangen, neem dan contact met ons op.